fbpx
+31 614 33 96 22 info@nederlandsdebaas.nl

Inburgeringsexamens

Er is veel veranderd in je leven in een korte tijd. Er zijn verschillende redenen waarom mensen besluiten hun thuisland te verlaten. Liefde, oorlog, armoede…. Welke reden het ook was, migreren is een levensgrote verandering. Naast alle emoties die je ervaart, is er ook focus nodig. Focus op hetgeen nog van je verwacht wordt voordat je in Nederland kan blijven.

Vanaf het moment dat je gesetteld bent, is het tijd om aan je inburgeringsexamen te denken. Er zijn twee manieren om in te burgeren.:

  1. door het halen van je inburgeringsexamen.
  2. door het halen van het staatsexamen (I of II) waarmee je een opleiding kan volgen in Nederland en tegelijk je kansen op de arbeidsmarkt vergroot.

Staatsexamen I voor het volgen van praktijkonderwijs (mbo)

Staatsexamen II voor het volgen van hoger onderwijs (hbo of universiteit)

Kijk voor meer informatie op www.inburgeren.nl

ONA

Als je op of na 1 januari 2015 inburgeringplichtig bent geworden moet je ook het examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) doen. Dit gaat over werk zoeken in Nederland. Het doel van dit inburgeringsonderdeel is je voorbereiden op actieve deelname op de Nederlandse arbeidsmarkt. Je kan dan na de inburgering zelfstandig op zoek naar werk. Zie ook examen ONA

Geld

Als je statushouder bent en een sofinummer hebt ontvangen, kan je beginnen met lessen Nederlands. Je kunt het geld lenen van DUO. Zij zullen jouw facturen betalen, zolang je maar slaagt binnen drie jaar.

DUO leent je geld uit zolang de school een ‘Blik op werk’-keurmerk heeft. Omdat “Nederlands de Baas” is  keurmerkhouder. Als je bij ons een cursus volgt, kan je de kosten zonder problemen declareren bij DUO.

Kijk voor meer informatie op inburgeren.nl of DUO.nl

Kijk voor meer informatie over het keurmerk op www.blikopwerk.nl

Websites

Websites die van pas kunnen komen:

voor vluchtelingen: www.vluchtelingenwerk.nl

– voor de regio: vluchtelingenwerk oost Nederland 

voor asielzoekers: COA

– voor de regio: COA Nijmegen

voor de woonvereniging in de regio: entree

voor inburgering: inburgeren

-voor financiële vergoeding: inburgeren betalen

voor financiële vergoeding staatsexamens: DUO

voor het keurmerk van scholen NT2: Blik op Werk